Naskakivanje kao prilikom parenja

Pseći se skrbnici često osjećaju nelagodno i posramljeno kada njihovi psi naskakuju na njih, na druge pse, na druge životinje ili na predmete. Mnogi odmah zaključe da je riječ o “dominaciji”, no naskakivanje može biti prouzročeno iz različitih razloga.

Naskakivanje je zapravo posve normalno i prirodno ponašanje pasa. Štenci u leglu često naskakuju jedni na druge, a kasnije na ostale pse s kojima se susreću, katkad i na ljude, druge životinje, na igračke, jastuke, namještaj… Ovakvo ponašanje služi za uvježbavanje seksualnoga čina, koji će možda prakticirati u budućnosti. Ulaskom u adolescentnu dob i pubertet psi počinju naskakivati na ostale pse jer postaju spolno zreli. Nerijetko kuje i psi nastavljaju s naskakivanjem i nakon kastracije; naime, takvo ponašanje može postati naučeno, najvjerojatnije zato što se psi osjećaju dobro kada to rade. U kućanstvima u kojima žive dvije kuje učestalo se naskakivanje zna pojaviti kada su jedna ili obje kuje pred tjeranjem ili se tjeraju. Katkad će kuja prije ili za vrijeme tjeranja naskakivati na druge kuje ili na mužjake s kojima živi ili s kojima se susreće, bez obzira na to jesu li kastrirani ili ne.

Za naskakivanje postoji nekoliko razloga:

Seksualno ponašanje
Naskakivanje povezano sa seksualnošću često je popraćeno karakterističnim stavom tijela i uzorcima ponašanja koji upućuju na zavođenje. Tijelo je napeto, rep visoko, uši su zaokrenute unatrag, pokreti su oštri, pas naglo mijenja poziciju iz naklona (koji simbolizira pozivanje na igru) u čvrst stav, a pritom nerijetko cvili (kratak isprekidani zvuk), oblizuje se, šapom dodiruje drugog psa po glavi, ramenima, leđima… Mužjaci pritom katkad imaju erekciju.

Naskakivanje u igri
Naskakivanje je normalan dio ponašanja pasa u igri. Psi koji nisu dovoljno socijalizirani mogu pretjerano naskakivati na ostale pse kao odgovor na njihov poziv na igru. To se događa jer se zbog nedostatka ili neadekvatne socijalizacije zapravo ne znaju kako se igrati, pa tijekom igre postanu preuzbuđeni.

Uzbuđenje
Neki se psi koriste naskakivanjem kao takozvanim zamjenskim ponašanjem kada se nađu u (njima) stresnoj situaciji ili su zbog nečega zbunjeni i frustrirani. Pritom naskakuju na druge pse, životinje, ljude ili predmete. Na primjer, kada pas upozna novu osobu, novog psa ili se nađe u nekom za njega posve novom i nepoznatom okruženju ili u gužvi (većoj skupini pasa ili ljudi), svoje uzbuđenje može olakšati naskakivanjem na neku osobu, psa, drugu životinju, namještaj, igračku, krevetić, vlasnika i slično.

Psi mogu naskakivati i kad im je dosadno ili nisu dovoljno mentalno zaokupljeni te tako privlače pozornost ili im naskakivanje pak služi kao “ispušni ventil” za višak energije.

Društveni status (“dominacija”)
Naskakivanje se vrlo često povezuje s dominacijom. No etiketirati psa kao dominantnog samo zato što naskakuje potpuno je pogrešno. Dominantnost je odnos između dviju jedinki te ovisi o situaciji, pojedincu i resursima; stoga je nemoguće okarakterizirati psa dominantnim ako na primjer naskakuje na predmete poput igračaka, jastuka ili kauča.

Baš kao i kod naskakivanja koje je povezano sa seksualnošću, i ovdje psi iskazuju čitav niz uzoraka ponašanja, stavova tijela i pokreta koji upućuju na dominantno ponašanje. Ovakvo ponašanje najčešće možemo primijetiti kada se dva nekastrirana mužjaka nađu u prisustvu ženke (ili više njih), no možemo ga primijetiti i u drugim situacijama u kojima se dva psa “natječu” oko resursa*. Pri susretu počinje odmjeravanje, pas ili oba ukočili su tijela, kretnje su polagane, rep je visoko u zraku, poput sablje, ukočen i neznatno se miče lijevo-desno ili drhti pri vrhu, uši su usmjerene prema naprijed, a pogled je ukočen. Vidljivo je učestalo oblizivanje, no usta izgledaju stisnuta, napućena, a često se čuje i potmulo režanje. Dlaka na hrptu ili uzduž leđa te pri korijenu repa stoji nakostriješeno. Ovisno o situaciji, no prije samoga je naskoka karakteristično naslanjanje glave jednoga ili obaju pasa drugome na ramena. Ovakve situacije mogu završiti bezazlenom svađom, povlačenjem jednoga od pasa ili ozbiljnom tučnjavom.

*Resurs je bilo što što je u određenom trenutku bitno određenoj životinji, bilo da je riječ o hrani, osobnom prostoru, partneru (za parenje ili igru) ili o nečem drugom.

Zdravstveni problemi
Različiti zdravstveni problemi ili stanja, poput infekcije mokraćnih putova, inkontinencije, alergija, bolova u pojedinim dijelovima tijela (leđima, zglobovima) i slično, mogu utjecati na ponašanje psa koje se izražava naskakivanjem. Osim što naskakuju, psi koji pate od navedenih problema često ližu ili grickaju spolovilo i područje oko spolovila, ali i šape i noge, potom trljaju tijelom o predmete poput namještaja ili nervozno kopaju po mjestu na koje žele leći. Ako primijetite da se vaš pas ovako ponaša, obavezno posjetite svog veterinara.

Što učiniti ako vaš pas naskakuje?
Najprije trebamo razumjeti razloge naskakivanja i pokušati pronaći uzroke zbog kojih pas naskakuje. U većini slučajeva najbolje je psu preusmjeriti pozornost na neku drugu aktivnost ili ga maknuti iz njemu stresne situacije. Ako vaš pas pretjerano naskakuje, a niste sigurni zašto to radi, konzultirajte se s savjetnikom za ponašanje pasa koji će vam pomoći pronaći uzroke i razloge, a u slučaju sumnje na zdravstvene probleme uputit će vas veterinaru.


Napisala: Sandra Ilievski, instruktor i savjetnik za ponašanje pasa

Like it? Share it!

Comments are closed.