Problemi u ponašanju

Problematična ponašanja
Problematična ponašanja su ponašanja koja su neprihvatljiva i nepoželjna, te predstavljaju problem kako nama ljudima, tako i psima..
Cijeli članak

Agresivna ponašanja
Pojmovi “agresija” ili “agresivnost” često asociraju na nešto negativno. Psi koji grizu okarakterizirani su nenormalnima, nekvalitetnima, opakima, neodgojenima, zlima, drukčijima od pasa koji nikad nisu ugrizli.
Cijeli članak

Agresija – sigurnost i prevencija
Prevencija i izbjegavanje incidenta prvi su koraci u rješavanju problema agresije, kao i ostalih problema u ponašanju. To je neophodno ne samo zbog sigurnosti, već i zbog toga što se svaki puta kada pas pokazuje znakove agresije, povećava šansa za češćim ponavljanjem takvog ponašanja.
Cijeli članak

Agresija na povodniku
Postoji više razloga koji mogu imati utjecaj na reaktivnost na povodniku. Najčešće se radi o psima koji su plahi, nedovoljno ili neadekvatno socijalizirani, nesigurni ili su imali neugodno iskustvo.
Cijeli članak

Problem “smetlarenja” kod pasa
Domaći pas po prirodi je sakupljač i strvinar, a ne lovac, kako se često misli. Psi ne razmišljaju logički poput nas ljudi, stoga im je nemoguće riječima objasniti: “Ne smiješ uzimati hranu i stvari s poda jer bi se mogao otrovati i uginuti.”
Cijeli članak

Konzumiranje izmeta (koprofagija)
Povremeno konzumiranje izmeta normalno je ponašanje kod pasa i mnogih drugih životinjskih vrsta. Psi su tijekom evolucije, umjesto da love kako bi sačuvali energiju potrebnu za preživljavanje, počeli preferirati skupljanje ostataka tuđe lovine i hraniti se svime jestivim što bi pronašli, uključujući i izmet drugih životinja i ljudi.
Cijeli članak

Strahovi kod pasa
Različiti strahovi, poput straha od ljudi, drugih pasa, predmeta, zvukova, te anksioznosti i fobija vrlo su čest problem s kojim se susreću mnogi skrbnici.
Cijeli članak

Strah od odvajanja (separacijska anksioznost)
Strah od odvajanja ili separacijska anksioznost je bihevioralni sindrom koji se očituje nemirom i snažnim emocionalnim reakcijama kada pas ostane sam ili je odvojen od osobe ili obitelji za koju je vezan.
Cijeli članak

Čuvanje resursa
Reži li vaš pas kada se približite njegovoj zdjelici s hranom, igračkama ili kada glođe kost? Bježi, pokušava se sakriti od vas kada nešto ima ili vas pokušava ugristi? Prijeteći pokazuje zube ako se približite mjestu na kojem leži? Ako je vaš odgovor potvrdan, govorimo o čuvanju resursa – posve normalnom ponašanju pasa koje, srećom, možemo promijeniti!
Cijeli članak

Problem: skakanje na ljude
Skakanje na ljude je jedan od najčešćih i ujedno najiritantniji problem u ponašanju s kojim se susrećemo gotovo svaki dan. Iako mnogim ljubiteljima i skrbnicima  ne smeta kada pas skače po njima, pogotovo kada je u pitanju preslatki psić male pasmine, skakanje po ljudima smatra se nepoželjnim ponašanjem.
Cijeli članak

Problem: bježanje iz dvorišta
Bježanje iz dvorišta i lutanje čest su problem skrbnika čiji psi žive ili duži period provode u dvorištu. Svaki put kada pas uspije pobjeći, zapravo je za to “nagrađen”.
Cijeli članak

Like it? Share it!

Comments are closed.