Agresija na povodniku

Skrbnici čiji psi u šetnji na povodniku agresivno reagiraju na druge pse, ljude ili životinje znaju kako su takve situacije stresne i neugodne. Često su zbog toga suočeni s negodovanjem te ružnim i podrugljivim komentarima drugih šetača ili prolaznika.

Mnogi psi ovako se ponašaju i reagiraju samo kada su na povodniku.

Zašto psi počnu agresivno reagirati na povodniku?
Postoji više razloga koji mogu imati utjecaj na agresivno ponašanje na povodniku. Najčešće se radi o psima koji su plahi, nedovoljno ili neadekvatno socijalizirani, nesigurni ili su imali neugodna iskustva. Često je agresija na povodniku povezana i sa čuvanjem resursa (vlasnik ili nešto što vlasnik ima – igračka, hrana, pažnja). Mnogi smatraju da njihov pas nikada nije imao negativno iskustvo, no iskustvo trebamo promatrati iz pseće perspektive, a ne iz naše. Možda se pas u određenoj situaciji osjećao ugroženo, nije imao mogućnosti uzmaknuti, pokazivao je signale stresa i straha koji nisu bili primijećeni ili su ignorirani.

Neki svoje plašljive i nesigurne pse namjerno guraju u različite situacije u kojima se osjećaju nelagodno jer su dobili savjet da se pas treba naviknuti, socijalizirati, “čeličiti”… No psima ne treba “čeličenje”, a socijalizacija ne podrazumijeva guranje u situacije koje psa plaše,

Ako pažljivo promatrate ponašanje i način na koji psi prilaze jedni drugima kada su slobodni, bez povodnika, primijetit ćete da gotovo uvijek prilaze sa strane, kao da će se zaobići u luku. Kružeći jedan oko drugoga njuškaju si lice, stražnjicu i genitalije te odlučuju hoće li nastaviti s interakcijom ili otići svak svojim putem. Psi koji naglo upadaju i zalijeću se u osobni prostor drugog psa bez prethodnog rituala pozdravljanja, obično izazovu napetost kod psa kojem prilaze, a ponekad može doći i do sukoba.

Ponekad i mi sami možemo nesvjesno kod psa potaknuti agresivnu reakciju. Obično ulaskom u adolescentnu dob psi postanu razdražljivi i ponašaju se kao da su zaboravili sve što su naučili. Desi se situacija u kojoj pas agresivno reagira na drugog psa ili osobu, skrbniku je neugodno i psa kazni (vikanjem, udarcima, cimanjem povodnika, bacanjem na pod) zato što je “zločest” ili su mu tako savjetovali prijatelji, ostali skrbnici, pa čak i neki instruktori za školovanje pasa. Vaša reakcija i kažnjavanje za psa su dodatno negativno iskustvo koje mu ne pomaže, već pojačava stres, strah i napetost. Često se dešava da pas koji je za svoju posve prirodnu reakciju bio kažnjavan počne povezivati prilaženje drugog psa ili osobe s kaznom ili neugodnim podražajem (na primjer, trzaj povodnika i stezanje ogrlice oko vrata) i samim time još burnije reagirati.

Osim toga, pseća reakcija – režanje, zaletavanje i tjeranja drugog psa ili osobe od sebe i za skrbnika je negativno iskustvo. Vrlo često zbog toga pri sljedećem susretu s drugim psima ili ljudima skrbnici postanu napeti, nervozni i zatežu povodac, a time samo signaliziraju psu da nešto nije u redu. Psi su majstori čitanja naših tjelesnih signala, govora tijela i izraza lica. Mogu osjetiti promjenu disanja pa čak i kemijske reakcije koje se dešavaju u našem tijelu uslijed stresa i straha.

Pas na povodniku može se osjećati sputano, pogotovo ako je povodnik zategnut. Često nije u mogućnosti dovoljno se odmaknuti ili jasno komunicirati tjelesnim signalima, Ako nema mogućnosti maknuti se iz situacije u kojoj se ne osjeća ugodno ili se osjeća ugroženo, ako osjeća našu napetost i nesigurnost, može reagirati obrambeno.

Što možemo učiniti?

 • Budite smireni!
 • Ako pas već neko vrijeme prakticira ovakvo ponašanje ili ste zabrinuti jer se nekoliko puta dogodilo, najbolje je potražiti pomoć kvalificiranog stručnjaka za ponašanje. Agresiju ne smijemo olako shvaćati. Pogrešan pristup može više štetiti nego koristiti! Što dulje pas prakticira ovakvo ponašanje (ili bilo koje nepoželjno ponašanje), dulje će trebati da se ponašanje ispravi.
 • Odaberite mirnija mjesta za šetnju i izbjegavajte situacije u kojima bi pas mogao agresivno reagirati.
 • Psa nemojte kažnjavati. Kazna može zaustaviti nepoželjno ponašanje, ali neće promijeniti emocionalno stanje, što znači da se ponašanje može ponoviti i eskalirati kada ćete se najmanje nadati.
 • Ako imate psa koji agresivno reagira na povodniku trebate naučiti pažljivo promatrati što se dešava u okolini kako bi na vrijeme primijetili i izbjegli susrete s drugim psima ili nečime što potiče psa da agresivno reagira (osobe, druge životinje, automobili…). Naučite upozoriti druge na vrijeme da ne prilaze.
 • Učite psa da na određeni signal obrati pažnju na vas. Tako psu možete na vrijeme odvratiti pažnju i otići PRIJE nego počne lajati i nasrtati.
 • Ako je pas nekoga ozlijedio, naučite ga da nosi brnjicu i koristite ju!

Pravila koja vrijede za sve koji šeću sa psom

 • Uvijek pitajte smijete li prići drugom psu prije nego što to učinite!
 • Nemojte puštati svog psa da ispred vas juri prema drugom psu jer se “samo želi pozdraviti”. To je nepristojno bez obzira na to je li pas kojem prilazite smiren, staložen, poziva na igru. Priđite polako i ako vodite psa na povodniku na razvlačenje (Flexi), skratite ga! Još bolje, koristite fiksni povodac.
 • Ne puštajte pse da se igraju ako su na povodniku! Mogu se zapetljati i agresivno reagirati jer se neće imati mogućnosti maknuti jedan od drugoga.
 • Učite psa od malena da pristojno hoda na povodniku. Pristojno hodanje na povodniku podrazumjeva hodanje pokraj vas, najviše 1-1,5 metara ispred ili iza vas kako bi pas mogao njuškati i obaviti nuždu. Hodanje 5-8 metara ispred ili iza vas na povodniku na razvlačenje (Flexi) nije pristojno na mjstima gdje ima prolaznika i prometa! Osim što nije pristojno, može biti i opasno.
 • Mimoilazite se i prilazite ostalim psima sa strane, u luku.
 • Naučite psa da se odaziva na poziv kako bi ga pozvali ako je pušten i krene prema psu koji je na povodniku. Ako se ne odazove na prvi poziv, krenite ODMAH po njega! Nemojte stajati i zvati ga ako vidite da se ne odaziva. Neželjene reakcije mogu se desiti u sekundi!
 • Ako je vaš pas na povodniku, a prilazi vam drugi, popustite povodnik kako bi psi mogli nesmetano komunicirati.
 • Naučite razumjeti i tumačiti tjelesne signale svog i ostalih pasa. Ako je pas napet, nemojte prilaziti i maknite ga iz situacije u kojoj se ne osjeća ugodno, povećajte udaljenost.


Napisala
: Sandra Ilievski, instruktor i savjetnik za ponašanje pasa

Like it? Share it!

Comments are closed.