Problematična ponašanja

Problematična ponašanja su ponašanja koja su neprihvatljiva i nepoželjna, te predstavljaju problem kako nama ljudima, tako i psima.

Mnoga nepoželjna i problematična ponašanja zapravo su potpuno normalna, prirodna ponašanja koja nama ljudima smetaju ili predstavljaju problem. U većini slučajeva problematična ponašanja razviju se uslijed problema u komunikaciji između vlasnika i psa, te uslijed pogrešnog odgoja, treninga i rukovanja sa psom. Vrlo često vlasnici imaju najbolju namjeru, no nesvjesno i nenamjerno potiču i uče psa ponašanju koje im smeta i predstavlja problem (npr. skakanje na ljude). Problematična ponašanja mogu se također razviti uslijed utjecaja okoline, izlaganja stresnim situacijama ili averzivnog načina rada i učenja.

Poremećaji u ponašanju također mogu biti uzrokovani i fiziološkim čimbenicima koji doprinose promjenama ponašanja i emocionalnog stanja psa, poput boli, bolesti i različitih poremećaja u organizmu.

Kako bi razumijeli ponašanje naših pasa potrebno je imati dobar uvid u to koja su ponašanja normalna, koja su abnormalna, a koja patološka ponašanja.

NORMALNO PONAŠANJE je uobičajeno ponašanje određene životinjske vrste ili populacije na određenom mjestu i u određeno vrijeme – ponašanje specifično određenoj vrsti.

ABNORMALNO PONAŠANJE je ponašanje koje odstupa od specifičnog odnosno normalnog ponašanja.

PATOLOŠKO PONAŠANJE je ponašanje uzrokovano fiziološkim poremećajem. Kod pasa većina patoloških ponašanja vezana je uz agresiju. Ispoljavanje agresije i straha kod pasa normalno je u određenim situacijama uz karakteristične definirane sekvence ponašanja. Kada neki koraci u sekvencama ponašanja nedostaju ili su okidači drastično drukčiji od uobičajenih takvo ponašanje nazivamo patološkim ponašanjem. Neki od primjera patoloških obrazaca ponašanja mogu između ostaloga biti samoozljeđivanje, hvatanje sjena ili repa, nekontrolirani bezrazložni agresivni ispadi i sl. Patološka ponašanja često je teško dijagnosticirati, a još teže riješiti, srećom, takva ponašanja vrlo su rijetka.

Kako riješiti problematična i nepoželjna ponašanja?
Neki od pasa pokazivati će vrlo očite znakove da nešto nije u redu, poput ispoljavanja agresije, uništavanja, loših higijenskih navika, pretjeranog lajanja, samoozljeđivanja. Takva ponašanja očigledna su i lako ih je primijetiti. S druge strane postoje psi koji su sušta suprotnost – povlače se i izbjegavaju različite situacije, potiskuju ponašanja, suzdržani su i povučeni, puno spavaju i nisu nametljivi. Mnogi vlasnici smatraju takvo ponašanje idealnim, međutim, takvo ponašanje nije normalno ponašanje. Kada se takav naizgled miran i dobar pas slučajno nađe u situaciji iz koje prema njegovoj percepciji nema izlaza, vrlo često se dešava da “iznenada” agresivno reagira pokušavajući pritom otjerati prijetnju.

Iza svakog ponašanja ili radnje koju pas čini, bez obzira je li prihvatljiva ili nije, postoji valjan razlog.

Iako su odgoj, učenje i trening izuzetno bitni, problemi u ponašanju u većini slučajeva ne rješavaju se kroz trening poslušnosti.

Učenje različitih “naredbi”, kažnjavanje i fizičko korigiranje neželjenih ponašanja vrlo često zapravo nimalo ne pomažu pri rješavanju problema. Ako od psa koji je pod stresom, preuzbuđen je ili ga je strah zahtjevamo da sluša zadanu mu “naredbu” ili kažnjavamo i fizički korigiramo neželjeno ponašanje, time zasigurno ne mijenjamo njegovo emocionalno stanje i samim time ne rješavamo problematično ponašanje – štoviše, problem će u većini slučajeva eskalirati ili se javiti u nekom drugom obliku.

Problematična ponašanja ne rješavaju se na grupnim treninzima u školicama za pse već ona isprva zahtjevaju individualan pristup, te potom postupno uključivanje u grupni rad namjenjen psima sa sličnim problemima.

Način rada i program tečajeva poslušnosti u klasičnim školama za pse razlikuje se od programa modifikacije ponašanja. Instruktori koji vode tečajeve vrlo često nisu kvalificirani na području ponašanja i rješavanja problema u ponašanju. Samo zato što iza nečijeg imena stoje brojna priznanja i nagrade sa natjecanja u kinološkim disciplinama, ne znači da je ta osoba kvalificirana i da posjeduje dovoljnu količinu znanja iz područja etologije, ponašanja i vještina za rješavanje problematičnih ponašanja! Baš kao što izvrsni treneri sportskih reprezentacija uglavnom nisu stručni u području psihologije ili medicine. Nekoliko pročitanih knjiga ili članaka vezanih uz temu ponašanja i problema u ponašanju ne čini osobu kvalificiranim na području ponašanja životinja.

Primjerice, ako imate psa koji uništava, agresivno se ponaša u određenim situacijama, neprestano laje, zavija ili pak obavlja nuždu u vašem stanu, upisom na tečaj poslušnosti nećete riješiti ove probleme.

Svaki je pas drukčiji, svaki ima karakterističnu osobnost, životne uvjete, povijest i sl. Poslušati i pročitati nekoliko savjeta, članaka, knjižica, pogledati nekoliko TV-emisija i pokušati kopirati ili aplicirati savjete i nadati se da će problemi nestati jednostavno nije dovoljno. Za svakog psa pojedinačno postoji poseban način rada i pristupa. Ono što funkcionira kod susjedinog Flokija, ne znači nužno da će funkcionirati kod vaše Fifi. Univerzalno rješenje za sve jednostavno ne postoji.

Veoma je bitno napomenuti da za rješavanje problema u ponašanju ne postoji čarobni štapić kojim ćemo mahnuti i otkloniti sve neželjene probleme. Da bi se ponašanje životinje promijenilo, često je potrebno mijenjati određene navike, način života, način pristupa, i ono najbitnije – da bi se postignuo željeni rezultati potrebno je uložiti puno truda, vremena i često novaca.

Nažalost, neka se problematična ponašanja mogu samo djelomično riješiti i “izliječiti”. To su uglavnom patološka ponašanja uzrokovana psihološkim ili neurološkim poremećajem (srećom vrlo rijetka) ili pak ponašanja i strahovi koji postoje uslijed genetskog utjecaja ili nedostatka adekvatne socijalizacije u vrijeme kritičnog perioda razvoja.

Stručna pomoć i savjeti sa svrhom rješavanje problematičnih ponašanja
Osnovni cilj prilikom rada sa psima problematičnog ponašanja jest pronaći uzrok takvom ponašanju, a program modifikacije ponašanja temelji se na opsežnom istraživanju i razumijevanju uzroka, razloga, okolnosti i okidača.

Ukoliko imate problema sa psom, i njegovim ponašanjem, kontaktirajte nas i ugovorite konzultacijski termin na kojem ćemo vas točno uputiti i dizajnirati program modifikacije prilagođen VAŠEM psu. Vrlo često, prije samog početka rada sa psom potrebno je obaviti veterinarski pregled kako bi se eliminirali mogući zdravstveni problemi koji često utiču na ponašanje psa. Vaš pas “izvana” može izgledati savršeno zdrav, no mnogi zdravstveni problemi poput hormonalnih poremećaja, razno-raznih upala, pa čak i ozljeda, nisu očigledni niti vidljivi prosječnom vlasniku.

Like it? Share it!

Comments are closed.