Pozitivan poticaj (R+)

Pozitivno poticati znači davati psu nešto što on jako voli kako bismo povećali šansu za ponavljanje određenog ponašanja kojem psa želimo naučiti. Cilj pozitivnog poticanja jest da ponašanje kojem psa želimo naučiti postane navika. Ponavljanjem i pozitivnim poticanjem ponašanje učvršćujemo te ono postaje pouzdanije.

Kada upotrebljavamo pozitivan poticaj, pas je motiviran i želi ponavljati ponašanje kojem ga učimo. Tako će naučiti da, kada napravi ono što mu pokažemo, postoje velike šanse da iza toga slijedi nešto što on voli ili u čemu uživa. Kada je motiviran, pas brže uči i učenje mu je zabavno!

Pozitivni poticaj također često može biti i uzrok nepoželjnih ponašanja! Objasnit ću zašto i kako.

Jedan od primjera koji najčešće spominjem jest skakanje po ljudima. Gotovo svi štenci skaču po ljudima jer su veseli, uzbuđeni, žele nas pozdraviti, igrati se, traže pažnju… Gotovo uvijek za takvo su ponašanje i pozitivno potaknuti. Mali su, slatki i simpatični pa većina ljudi ne mari što skaču, pogotovo ako smo u društvu ljubitelja pasa. “Ma neka, ja volim pse”, “Ma pustite ga baš je sladak”, reći će vam mazeći psa dok vi vičete “Ne!” pokušavajući psa uvjeriti kako ne želite da skače po ljudima.

Čak i odgurivanje od sebe i vikanje na psa koji skače po nama kod nekih se pasa pokazuje upravo kao pozitivno poticanje. Zašto i kako? Pa jednostavno – neki psi odgurivanje smatraju igrom, a vikanje i obraćanje pažnje na psa koji tu istu pažnju traži jest za mnoge pse pozitivni poticaj.

Slično je i sa psima koji kradu sa stola ili vam kod kuće kopaju po smeću – ako je nešto što ih privlači često ili stalno dostupno, svaki put kada uspiju doći do toga biti će pozitivno potaknuti i motivirani da to ubuduće ponavljaju.

Znači, ako je pas razvio loše ponašanje i stekao loše navike zato što je bio pozitivno potican, isto ga se tako pozitivnim poticanjem može naučiti i željenim radnjama, dobrom ponašanju i pomoći mu da stekne dobre navike!

Natrag na Učenje operantnim uvjetovanjem

Like it? Share it!

Comments are closed.