Učenje na boravak u boksu

Neki smatraju da je ograničavanje prostora i učenje psa na boravak u boksu okrutno. Međutim, učenje na boravak u boksu (engl. crate training) ima mnoge prednosti. Naravno, pod uvjetom da se boks ispravno koristi i da psa prethodno pozitivnim poticanjem postupno naviknemo na boravak u njemu. Boks bi trebao biti mjesto za odmor, pseća kućica, brlog u kojem se pas osjeća sigurno, nikako mjesto koje služi da bi psa kaznili ili ga u njemu dugo zatvarali.

Psima je prirodno da se zavlače na skrovita mjesta. Psi koji žive bez utjecaja čovjeka poput divljih, feralnih, pa čak i pasa lutalica, pronaći će neko skrovito mjesto u koje se mogu zavući kada žele odmoriti, skloniti se ili se sakriti. Pronaći će ili sami iskopati rupu, zavući se u gusto šipražje, cijevi i sl.. Mnogi psi koji žive s nama vole se zavući pod krevet ili stol i tamo u miru odmarati ili se sakriti ako se nečega prestraše, poput grmljavine ili pucnjave.

Iskusni, educirani uzgajivači s ograničavanjem prostora i navikavanjem na boravak u boksu počnu vrlo rano, dok je štenad još mala. Kada su rođeni, štenci borave s majkom u kotilici (koju također možemo smatrati boksom). Kako odrastaju, prostor kotilice se povećava sukladno s veličinom štenaca, njihovom dobi te radijusom njihova kretanja. Odgovorni, educirani uzgajivači i osobe koje podižu leglo će u razdoblju od 3. tjedna starosti štenaca do njihovog odlaska u novi dom početi s postupnim privikavanjem na samoću i učenjem higijenskih navika, što ide ruku pod ruku s ograničavanjem prostora i privikavanjem na boravak u boksu.

Prednosti ograničavanja prostora i učenja na boravak u boksu

Učenje higijenskih navika i kućnog reda
Boks odgovarajuće veličine pomaže štenetu da nauči kontrolirati nuždu u prostoru u kojem boravi i spava. Vršenje nužde u prostoru u kojem borave i spavaju psima nije prirodno jer su psi čiste životinje. Samim time, boks možemo koristiti da bismo štenetu ograničili prostor po kojem se kreće in a taj način spriječili eventualne nezgode i isplanirali izvođenje na mjesto koje smo odredili za vršenje nužde.

Sigurnost
Za štenad i mlade pse prirodno je da grickaju i žvaču sve što im dođe pod zube. Ograničavanjem prostora spriječit ćemo uništavanje namještaja i grickanje žica koje mogu biti opasne kada psa ne možemo imati pod nadzorom jer nešto obavljamo (kuhamo, peglamo, čistimo, bavimo se djecom…). Štenetu trebamo omogućiti igračke za žvakanje, poput Konga i sličnih igračaka koje se mogu puniti hranom kako bi se imalo s čime zabavljati.

Privikavanje na samoću
Ograničavanje prostora možemo koristiti kod privikavanja šteneta da se primiri i da ostane samo. Ako štene ili psa naučimo da je kavez sigurno mjesto za odmor, vrlo postupnim odvajanjem (počevši s vrlo kratkim odlascima u drugu prostoriju) s vremenom će naučiti da bude samo.

Ostale prednosti
Pas koji je naviknut na boravak u boksu puno će lakše podnijeti boravak i ostanak kod veterinara ako do toga dođe. Nikada ne možete znati hoće li se tijekom psećeg života desiti nepredvidive nezgode, ozljede, bolesti, operacije i situacije zbog kojih će pas trebati mirovati. Pas koji je naučen na boravak u boksu lakše će ih podnijeti od psa koji nije naviknut na boks. Ljudi koji često putuju i sa sobom vode psa, boks također mogu koristiti za transport, kao pseću kućicu i mjesto na kojem se pas može primiriti i odmoriti se. Na izložbama i psećim sportskim natjecanjima, gdje su često gužve, psi koji borave u boksu (koji je obično prekriven) mogu se osjećati smirenije i zaštićenije.

Još jedna velika prednost boksa je ta da je boks prenosiv. Možete ga pomicati iz prostorije u prostoriju i tako imati psa pod nadzorom bez da ga izolirate zatvaranjem u drugu prostoriju što za štene ili psa koji nije naviknut biti bez vas može biti stresno jer vas ne vidi i ne čuje.

Kakav boks odabrati?
Na tržištu možemo naći žičane, plastične (transportne) i platnene boksove. Platneni boksevi mogu poslužiti za putovanja u automobilu, no nisu najbolje rješenje za dulje ograničavanje prostora bez nadzora kod kuće jer ih psi s lakoćom mogu izgristi i uništiti ili pomicati po stanu.

Plastični ili žičani boks svakako su bolji izbor, a prednost žičanog je ta što je sklopiv i lakše ga je pospremiti kada ga ne koristimo.

Vrlo je važno ispravno odabrati veličinu boksa. Boks treba biti dovoljno prostran da pas u njemu može uspravno stajati, okrenuti se i ispružiti. Kada su u pitanju štenci, boks ne bi smio biti prevelik kako psić ne bi vršio nuždu u jednom djelu boksa. Ako želimo uštedjeti i sačuvati isti boks kada štene odraste, bolje je nabaviti veći pa ga pregraditi i proširivati prostor kako štene odrasta. Ako imate veći boks možete probati na jednom kraju staviti nužnik, najbolje travnati, pa usmjeravati i poticati štene da tamo vrši nuždu.

Kako psa priviknuti na boravak u boksu?
Privikavanje na boravak u boksu mora biti vrlo postupno. Štene ili psa ne smijemo prisiljavati da uđe i boravi u boksu jer će boks povezati s nečim neugodnim i neće ga zavoljeti, nego ga izbjegavati. Prvi susret s boksom mora biti pozitivan!

Rasklopite boks i stavite ga na mjesto koje nije izolirano, ugodno je za psa i ne smeta vam. Na dno boksa stavite ručnik ili neku podlogu koja se ne kliže i koja će prigušiti zvuk tvrdog plastičnog ili metalnog dna kojeg se pas može uplašiti.

Ostavite boks otvoren, bacite unutra vrlo ukusne poslastice i pustite psa ili štene da ga samo istraži. Boks možete prekriti platnom kako bi psa asocirao na brlog. Psi su po prirodi znatiželjni i većina će sama ući, njuškati i pojesti poslastice.

U početku nemojte koristiti suhe granule već odaberite nešto što je psu izuzetno ukusno – poput kuhanog, pečenog ili sirovog mesa. Kod privikavanja na boravak u boksu svakako će vam pomoći igračke koje se mogu puniti hranom, poput Konga. Zavežite Kong napunjen hranom za boks kako ga pas ne bi iznio van, već se zabavljao žvakanjem unutra i primirio se. Obroke također servirajte neko vrijeme isključivo u boksu. Nakon obroka, pas će najvjerojatnije izići iz boksa i to mu trebate dopustiti, stoga nemojte zatvarati vrata! Ako je boks dovoljno velik, zavucite se unutra i sa psom se poigrajte, mazite ga, češkajte… U početku je primarni cilj da pas poveže boks s nečim fantastičnim – ukusna hrana, igračka, žvakalica, maženje, igra. U boks možete staviti ležaj ili dekicu na kojoj pas spava i neku svoju staru nošenu odjeću.

Nakon određenog vremena, velika je vjerojatnost da će pas početi sam od sebe ulaziti u boks kako bi provjerio ima li tamo nečeg zanimljivog. Boks neka uvijek bude otvoren da pas može ući ili izaći kada god poželi. Poželjno je da Kong ostavite vezan za boks i što češće napunjen kako bi u boksu uvijek bilo nešto zanimljivo. Psi će zabavljajući se igračkom napunjenom hranom ili žvakalicom vrlo vjerojatno nakon toga zaspati. Ako zaspi, nemojte ga buditi niti ometati. Ako imate djecu, objasnite im da pas spava i treba svoj mir.

Kad je pas prihvatio boks i rado u njega ulazi i boravi u njemu, počnite zatvarati vrata. Za početak na svega par sekundi dok je pas preokupiran nečime u boksu (Kong, hrana, žvakalica). Igrajte se otvaranja i zatvaranja vrata te vrlo postupno produljujte vrijeme kada su vrata zatvorena. Ako pas ne reagira i zabavlja se žvakanjem iza zatvorenih vrata, počnite se vrlo postupno udaljavati od boksa i vraćati se. Najprije korak-dva, pa sve više. Sakrijte se iza vrata ili zida i vratite nakon dvije-tri sekunde. Sve što radite mora biti vrlo postupno kako uopće ne bi došlo do toga da se pas uznemiri u boksu.

Čak i ako pas nije uznemiren i zadovoljni ste kako napreduje, nemojte zbog toga naglo otići predaleko (podizati kriterije) ili ga ostaviti predugo zatvorenog jer bi se mogao početi osjećati zarobljeno, a tada ćete morati početi sve ispočetka!

Ako se desi da pas počne cviljeti i uznemiri se, moramo reagirati vrlo oprezno i taktično. Pričekajte neko vrijeme (ne predugo!) i ako se smiri, pohvalite ga i nagradite i otvorite vrata bez previše entuzijazma. Nemojte se odmah vraćati jer će pas naučiti da svaki puta kad zacvili da ćete doći, dati mu pažnju i otvoriti vrata.

Ako se pas jako uznemiri, počne zavijati, zapomagati i grebati, znači da je uplašen i pod stresom. To također znači da ste prebrzo dizali kriterije i da pas nije u potpunosti prihvatio boks. Otvorite vrata, mazite ga, pričekajte da se smiri i eventualno zaspe, pa pokušajte ponovo zatvoriti vrata na par sekundi, pa sve dulje (vratite se na početne korake!). Primarni cilj je da pas uopće ne mari nizašta dok boravi u boksu, stoga su početni koraci od iznimne važnosti!

Ako je pas prihvatio boks kao svoje skrovište i mjesto za odmor, možete ga unutra zatvoriti preko noći, no boks svakako premjestite u spavaću sobu kako se pas (a pogotovo štene) ne bi osjećao usamljeno i kako bi mogli na vrijeme reagirati ako se uznemiri. Štene bi moglo cviljeti ako ima potrebu vršiti nuždu i to mu trebate omogućiti!

Koliko dugo pas može boraviti u boksu?
Tek kada je pas u potpunosti naviknut na boravak u boksu i prihvaća ga kao svoje mjesto za odmor, možete ga ostaviti na duži period (ne više od 5 sati odjednom!). Prije ostavljanja u boksu psu omogućite dovoljno fizičke aktivnosti, prošećite ga i poigrajte se s njime kako bi u boksu odmarao. Ako radite, organizirajte se tako da psa možete doći prošetati vi, netko od obitelji, prijatelja ili unajmite osobu koja šeće pse.

Štenad ne može dugo boraviti u boksu. Općenito, štene staro 3 mjeseca, može izdržati bez nužde oko 3 sata, štene staro 4 mjeseca, četiri sata…

Kako učenje higijenskih navika kućnog reda i privikavanje na samoću postupno napreduju, psu s vremenom možete ograničiti prostor na jednu prostoriju i ostavljati boks otvoren. Pazite pritom da vrijedne stvari nisu nadohvat psu kako ih ne bi uništio. Ne zaboravite UVIJEK psu ostavljati nešto s čime se može zabavljati, a što mu je iznimno zanimljivo. Mijenjajte sadržaj kojim punite Kong, mijenjajte igračke i žvakalice. Vaš pas će s vremenom steći dobre navike i kada vas nema kod kuće zabavljat će se svojim igračkama i žvakalicama ili odmarati. Čak i kada pas odraste, boks mu možete ostaviti kao mjesto za odmor i spavanje, te ga zatvarati samo po potrebi (npr. ako vam u posjetu dođu osobe koje se boje pasa). Boks može postati dekorativan dio vašeg pokućstva.

Kada ne biste trebali koristiti boks?
Kod pasa koji pate od straha od odvajanja i drugih strahova koji mogu potaknuti napade panike (strah od glasnih zvukova), a koji nisu prethodno naučeni na boravak u boksu i ne smatraju boks svojim utočištem, boks nemojte koristiti. U stanju panike pas se može ozbiljno ozlijediti pokušavajući izaći iz boksa.

Like it? Share it!

Comments are closed.