Postupak oživljavanja za pse i mačke

Psi, mačke i druge životinje mogu biti žrtve nesreće koja će možda zahtjevati prvu pomoć umjetnim disanjem ili kombinacijom umjetnog disanja i masaže srca. Postupak reanimacije za pse, mačke i neke druge životinje vrlo je sličan postupku reanimacije za ljude.

Prije nego počnete sa oživljavanjem, budite 100% sigurni da je životinja bez svijesti (ne diše i ne osjeća se puls). Nježno dodirnite životinju i pokušajte je probuditi; pričajte smirenim tonom glasa. Ako ste pronašli životinju koja nije vaša, lagano je gurnite nogom ili nekim predmetom (štap) kako biste, u slučaju da je životinja pri svjesti, izbjegli ozljede poput ugriza.

Abeceda oživljavanja – ABC
ABC je međunarodno priznata kratica stvorena zbog lakšeg pamćenja redosljeda mjera oživljavanja.

A – provjerite dišne puteve; engl. airway
Životinja je možda bez svijesti uslijed gušenja. Polegnite životinju tako da je desna strana tijela na tlu. Istegnite vrat i glavu životinje tako da zatiljak i leđa čine ravnu liniju kako bi omogućili lakši prolaz zraka. Gurnite prste duboko u ždrijelo, izvadite jezik i provjerite ima li u ždrijelu nečega što životinji onemogućava disanje – predmet, slina, ostaci hrane, sadržaj želuca ako je životinja povratila. Slina je ljepljiva i klizava, pa je jezik najlakše izvaditi ako ga uhvatite maramicom ili krpom (rub majice, papirnati ubrus…). Imajte na umu da se duboko u ždrijelu nalazi podjezična kost koju ne smijete povlačiti jer možete ozbiljno ozlijediti životinju.

B – provjerite da li životinja diše; engl. breathing
Nakon postupka A (istegli ste glavu i vrat, provjerili ždrijelo i izvadili jezik), može se desiti da životinja počne disati sama od sebe. Pratite dizanje i spuštanje grudnog koša, primaknite glavu ustima i njušci i oslušnite da li životinja diše. Ako ne primjećujete znakove disanja, provjerite cirkulaciju (C) i počnite s davanjem umjetnog disanja.

C – cirkulacija (masaža srca i umjetno disanje); engl. circulation
Otkucaje srca možete provjeriti tako da dlan lagano položite na grudni koš odmah iza laktova, a puls se najbolje može osjetiti u području prepona na bedrenoj arteriji.

Ako osjetite vrlo slabe otkucaje, životinja je vjerojatno u stanju šoka. U tom slučaju životinji možete dati umjetno disanje bez masaže srca.

Ako su puls i otkucaju srca slabi, ali životinja ne diše započnite sa umjetnim disanjem ali ne i sa masažom srca (KPR)

Ako pulsa i otkucaja nema i životinja ne diše, tada započnite sa kombinacijom umjetnog disanja i masaže srca (KPR).

Normalan broj otkucaja srca možete izmjeriti na zdravoj životinji tako da izbrojite broj otkucaja unutar 15 sekundi i pomnožite sa četiri. Broj otkucaja srca varira, ovisno o tome koliko je životinja aktivna ili uzbuđena.Napisala i ilustrirala
: Sandra Ilievski, instruktor i savjetnik za ponašanje pasa

Like it? Share it!

Comments are closed.