Kako psa naučiti da bude sam kod kuće?

Psi su društvena bića i ne vole samoću, stoga ih je od najranijih dana veoma važno učiti da budu samostalni i postupno ih privikavati na samoću. Odvajanje od majke i legla stresno je za svako štene pa je važno da prvih dana uvijek netko bude uz njega kako bi što lakše prošlo taj period.

Čak i ako udomimo odraslog psa, odmah, čim pas stigne u naš dom bi trebali započeti sa postupnim privikavanjem na samoću i učenjem samostalnosti.

Kada govorimo o učenju samostalnosti, to znači da psa trebamo odmah u početku učiti da ima svoje mjesto za odmor radije nego da nam je konstantno po rukama, spava s nama u krevetu i praktički nikada nije odvojen od nas. U suprotnom, štene ili pas mogu postati ovisni o nama i našoj prisutnosti te burno reagirati kada ostanu sami. Važno je naglasiti da privikavanje na samoću i učenje samostalnosti mora biti postupno!

Kod privikavanja na samoću od velike nam pomoći može biti ograničavanje prostora i privikavanje na boravak u boksu. Boks psu trebamo predstaviti kao udobno mjesto za odmor, kućicu, “brlog”.

Za početak je dobro opskrbiti se žvakalicama i igračkama od pune gume koje možemo napuniti poslasticom i hranom. Kada pas boravi u boksu ili na svom mjestu i zabavlja se žvakalicama ili igračkama koje smo napunili hranom, možemo svakoga dana produljivati izlaske iz prostorije u kojoj pas boravi, a potom i izlaske iz stana.

Nikada nemojte nabaviti štene ili psa i potom ga par dana kasnije ostaviti da bude sam cijeli dan zato što morate na posao! Privikavanje na samoću MORA biti postupno! Velika je vjerojatnost da će štene ili pas koji su odjednom ostavljeni sami razviti strah od odvajanja (separacijsku anksioznost) ili početi uništavati zbog dosade. Fizička aktivnost također je važna, no treba imati na umu da je previše fizičke aktivnosti jednako loše kao i premalo. Psi su najaktivniji ujutro i uvečer, a preko dana obično odmaraju i spavaju.

Prevencija i dobra organizacija vremena i aktivnosti puno su bolja i lakša opcija od rješavanja straha od odvajanja ili problema vezanih uz samoću! Zamolite prijatelje ili poznanike da pričuvaju psa kada ste na poslu dok se ne nauči da može ostati sam kroz dulji period.

Ako sumnjate da je vaš pas razvio strah od odvajanja potražite pomoć stručnjaka.

Članak je objavljen na portalu 24 sata Ljubimci.

Like it? Share it!
Bookmark the permalink.

Comments are closed.