Pristojno ponašanje u šetnji sa psima na javnim mjestima

Osim odgoja psa svaki je skrbnik dužan poštivati i imati razumijevanja prema ostalim građanima, osobama koje šeću pse te sudionicima u prometu.

U šetnjama na ulici, gdje ima prolaznika, djece i prometa pas BEZ IZNIMKE mora biti na povodniku bez obzira koliko je poslušan i prijateljski nastrojen prema ljudima ili drugim psima.

Zadaća svakog psećeg skrbnika trebala bi biti odgajati i učiti psa kako da se ponaša na javnim površinama.

Poštujte osobni prostor ostalih ljudi! Neki ljudi boje se pasa i ne žele da im psi prilaze i zalijeću se na njih ili još gore, skaču po njima. Ulice po kojima se kreću prolaznici, dječji parkovi, pločnici i slična mjesta nisu mjesta za igru i nisu mjesta na kojima bi se pas trebao slobodno kretati bez povodnika.

Nikada ne možete znati kako će vaš pas reagirati u određenim situacijama. Vaš pas može biti vrlo poslušan, no može se desiti da se iznenada nečega uplaši, uspaniči se i završi pod kotačima automobila. Psu također može nešto odjednom odvući pažnju, na primjer ptica, mačka, vjeverica, drugi pas. Psi koji nikada ne ganjaju mačke ili ptice odjednom mogu osjetiti potrebu da to učine. Osim što pas može stradati, može prouzročiti prometnu nesreću u kojoj mogu stradati drugi ljudi. Vi ćete biti odgovorni za štetu na automobilu i za tuđe ozljede!

Na društvenim se mrežama često pojavljuju komentari skrbnika čije je pse udario auto. Neki psi prežive, mnogi nažalost ne. Uglavnom se osuđuju vozači, no zapravo bi se trebalo zapitati kako je pas uopće završio pod kotačima? Osim što je očito da je pas bio bez povodnika u blizini ceste, pas vjerojatno nije svladao pouzdano dolaženje na poziv ili se desila jedna od navedenih situacija – pas se nečega prestrašio, nešto mu je odvuklo pažnju i nije reagirao na poziv vlasnika. Vozač u svakom slučaju nije kriv. Mnogi se ne snađu jer pas naglo izleti pred kotače, pa ga niti ne vide i ne mogu na vrijeme zakočiti pogotovo ako se radi o velikim prometnicama po kojima automobili voze velikom brzinom. Sa zakonske strane, vozač može biti kažnjen ako se dokaže da je prešao dozvoljenu brzinu na dionici na kojoj je udario psa. No vi ćete svejedno odgovarati ako pas nije bio na povodniku i ako je nastala šteta na automobilu. Vozač je odgovoran ako udari psa koji je na povodniku, a uz vas na pješačkom prelazu prelazi cestu ili ako prođe kroz crveno svjetlo na semaforu dok sa psom prelazite cestu.

Mimoilaženje u šetnjama
Poštujte osobni prostor ostalih pasa! Uvijek pitajte smijete li prići drugom psu ako ne poznajete psa i osobu koja ga vodi. Ne možete znati kako će drugi pas reagirati. Možda osoba koja vodi drugog psa nekuda žuri, nema vremena za druženje ili se iz bilo kojeg razloga ne želi zaustavljati – to je njihovo pravo! Možda je drugi pas star, bolestan, ozlijeđen (iako to možda nije očito), možda se boji, možda ne voli društvo nepoznatih pasa. Ne puštajte svog psa da hoda na Flexi povodniku daleko od vas ako se krećete na mjestima gdje ima ostalih prolaznika i pasa! Nije pristojno da se vaš zalijeće prema drugima ili na primjer prilazi i njuška druge pse koji na raskršću čekaju na semaforu dok vi držite drugi kraj Flexi-povodnika 5-10 metara dalje. Nije pristojno da se vaš pas zapliće oko tuđih nogu ili oko drugih pasa koji pristojno pokušavaju proći. Ako koristite Flexi povodnik, na mjestima gdje ima drugih prolaznika (sa ili bez pasa) trebate ga skratiti. Isto tako, ako je pas od vas udaljen 5-10 metara, nemate nad njim dovoljno kontrole ako se uplaši, skoči na cestu ili uđe u sukob s drugim psom ili se prema njemu zatrči neko dijete.

Ne osuđujte osobe koje vas zaobilaze i prelaze cestu ako vas vide da im dolazite u susret sa (obično velikim) psom. Možda se zaista boje, možda se njihov pas boji i žele ga zaštititi, možda njihovom psu iz bilo kojeg razloga nije ugodno susretati se s drugim psima. Možda je njihov pas u procesu učenja.

Nemojte stajati i puštati pse da se igraju dok su na povodniku. Psi na povodniku nemaju dovoljno manevarskog prostora za prikladno komuniciranje. Osim toga, mogu se zapetljati, prestrašiti i ući u nepotreban sukob koji može ostaviti posljedice na njihovo buduće ponašanje. Igru i druženje ostavite za parkove, livade i mjesta na kojima psi smiju biti pušteni, koja su po mogućnosti ograđena i daleko od prometa i ceste.

Djeca koja šeću pse
Vrlo često u šetnjama se mogu vidjeti djeca koja šeću svoje pse bez nadzora odrasle osobe. To može biti opasno i za psa i za dijete jer nikada ne možete znati u kakvoj će se situaciji naći prilikom šetnje. Osim toga, dijete ne može fizički kontrolirati psa u većini situacija, pogotovo ako je pas većeg rasta.

Like it? Share it!
Bookmark the permalink.

Comments are closed.