Svaka je interakcija prilika za učenje

“Koliko vremena trebam za odgoj svog psa? Koliko vremena je potrebno da pas svlada i nauči određenu radnju? Ovo su česta pitanje koje mi postavljaju skrbnici. “Nemam vremena” “Puno radim” “Imam drugih obaveza” samo su neki od izgovora.

Činjenica je da za odgoj i učenje ne postoji određeni vremenski rok. Naši psi konstantno uče – poželjna ili nepoželjna ponašanja. O nama ovisi kako ćemo rasporediti svoje obaveze i uključiti psa u svoju svakodnevicu.

Svaka šetnja, svaka interakcija prilika su za odgoj i učenje, bez obzira jeste li kod kuće ili u šetnji! Najmanje tri puta dnevno psa trebamo izvesti u šetnju. Za mnoge, nažalost, šetnja znači odlazak do prvog psećeg parka ili livade i puštanje psa da se igra sa ostalima. Dok se psi igraju i druže, mnogi skrbnici to vrijeme provode u razgovoru s ostalima, neki čitaju knjigu, neki se igraju mobitelom… Ponekad to traje sat, dva ili dulje. Kasnije se ljute jer se pas ne odaziva na poziv, jer “ne sluša”.

U čemu je problem? Problem je u tome što je pas naučio svakodnevnu rutinu, naučio je da je odlazak u šetnju rezerviran samo za druženje sa ostalim psima, a vi u cijeloj priči postajete sporedni, nebitni.

Šetnja sa našim psom trebala bi biti aktivna, ne samo za psa već i za vas! Jedan dio šetnje trebao bi biti rezerviran samo za vas i vašeg psa, vašu međusobnu interakciju i učenje. Time ne samo da možete poboljšati vaš odnos, već možete puno napraviti i po pitanju učenja određenih radnji, poput na primjer dolaženja na poziv. Pouzdano dolaženje na poziv pas sigurno neće svladati budete li ga počeli učiti na livadi prepunoj drugih pasa koji su vašem psu daleko zanimljiviji od vas, pa makar imali džepove prepune poslastica.

U svakoj šetnji, bez obzira je li šetnja kratka ili duga, možete malo vremena odvojiti i za učenje. Jako puno možete napraviti kroz igru, štoviše, dokazano je da kroz igru i ugodno druženje psi vrlo brzo uče i rado uče. Na primjer, ako se igrate potezanja konopa, psa usporedno možete naučiti da pušta na zahtjev, da donosi predmet, da uzima predmet u usta, da sjedne ili legne, da čeka, da dođe na poziv… Slično možete raditi i bacajući lopticu. Osim što ćete psu biti zanimljivi i razvijati pozitivan odnos (pod uvjetom da u procesu ne koristite kažnjavanje) pas će učiti nešto novo, biti mentalno stimuliran, učiti se kontrolirati… Igra s ostalim psima nakon interakcije s vama dodatni je bonus!

Dakle, u šetnjama i svakodnevnoj interakciji potrebno je postići ravnotežu. Šetnje trebamo rasporetiti na igru i interakciju s vama, slobodno kretanje, njuškanje i istraživanje okoliša i naravno, druženje s ostalim psima.

Like it? Share it!
Bookmark the permalink.

Comments are closed.