Problemi u ponašanju

Problemima u ponašanju pasa smatramo sva ona ponašanja koja smetaju vlasniku i time narušavaju dobar odnos između njega i ljubimca.

Mnoga nepoželjna i problematična ponašanja zapravo su potpuno normalna, prirodna ponašanja koja nama ljudima smetaju ili predstavljaju problem. U većini slučajeva problematična ponašanja razviju se uslijed problema u komunikaciji između vlasnika i psa, te uslijed pogrešnog odgoja, treninga i rukovanja sa psom. Vrlo često vlasnici imaju najbolju namjeru, no nesvjesno i nenamjerno potiču i uče psa ponašanju koje im smeta i predstavlja problem (npr. skakanje na ljude). Problematična ponašanja mogu se također razviti uslijed utjecaja okoline, fizioloških faktora (bolesti, različiti poremećaji i stanja u organizmu), uslijed izlaganja stresnim situacijama ili averzivnog načina rada i učenja.

Rješavanje problematičnih ponašanja zahtjeva sveobuhvatan pristup koji uzima u obzir sve čimbenike koji utječu na ponašanje psa (genetiku, epigenetiku, rana iskustva, okolinu, odnos s vlasnikom, zdravlje, prehranu…) i punu pozornost vlasnika, a u pojedinim slučajevima i pomoć veterinara.

Terapije se temelje na opsežnom istraživanju i razumijevanju uzroka, razloga i okidača problematičnih ponašanja te procjeni individualnih potreba vlasnika i njihovih pasa.

Uporaba bilo kakvog oblika fizičke sile i zastrašivanja ili opreme koja psima uzrokuje strah, bol i pretjeranu nelagodu nije u repertoaru našeg rada.

Stručna pomoć prilikom rješavanja problematičnih ponašanja namijenjena je vlasnicima čiji psi iskazuju ponašanja ili stanja poput:

 • agresivnog ponašanja
 • strahova
 • senzibilnosti (osjetljivosti) na podražaje, rukovanje i dodire
 • učestalog lajanja
 • uništavanja i destruktivnog ponašanja
 • obavljanja nužde u prostoru
 • hiperaktivnosti
 • sklonosti pretjeranom uzbuđenju (primjerice u društvu drugih pasa)
 • apatije
 • samoozljeđivanja, učestalog lizanja ili griženja dijelova tijela (šape, rep, genitalije)
 • lovljenja ili nasrtanja na sve što se kreće (biciklisti, džogeri, automobili, motociklisti, djeca, životinje) i dr.
 • opsesivno-kompulsivnih ponašanja (hvatanje svjetla/sjena, kopanje u stanu, hvatanje repa…)

Napomena: Molim vas da uzmete u obzir da vam, ukoliko imate psa sa problemom u ponašanju ne mogu davati savjete putem e-maila niti preko telefona. Niti jedan profesionalni školovani savjetnik ili stručnjak za ponašanje (biheviorist) neće olako davati savjete i smjernice putem telefona ili e-maila, pogotovo ako se radi o nekom ozbiljnijem problemu. To nije pošteno niti odgovorno prema vama niti prema psu i trebali biste izbjegavati one koji vam to nude. Ponašanje životinja je kompleksno, a da bi se imao pravi uvid u razloge i okidače određenih ponašanja potrebno je promatrati i samu životinju, način na koji se vi ophodite prema njoj, način na koji reagirate u određenom trenutku, te okolinu u kojoj životinja boravi. Također, vlasnici različito interpretiraju ono što im se kaže putem telefonskog razgovora ili napismeno, ne znaju kada točno što napraviti i u kojem trenutku, a pravilan “tajming” je izuzetno bitan. Pogrešan “tajming” može rezultirati još gorim ponašanjem ili pak nema nikakvih promjena nakon čega vlasnici obično zaključe da savjetovana metoda ne funkcionira. Osim svega navedenog, prosječan vlasnik u velikoj većini slučajeva iz neznanja pogrešno tumači određena ponašanja i razloge koji stoje iza tih ponašanja.

Prvi korak za pomoć pri rješavanju problematičnih ponašanja jest konzultacijski termin.

Like it? Share it!

Comments are closed.